🔴جنگ زرگری بین قزوین و زنجان؛
🔻استان امروزى قزوین یکى از قدیمىترین نواحى اسکان ترکهاى باستانى در ایران همچنین محل اسکان پیدرپى گروههاى ترکى متاخر بوده است. قزوین در تاریخ سیاسى و فرهنگى آزربایجان نیز جایگاه ویژه اى داشته و به مدت بیش از 50 سال پایتخت سیاسى و فرهنگى امپراطورى آزربایجانی صفوى بوده است.
استان آزربایجانى قزوین که حلقه رابط بین بخشهاى شمالى آزربایجان (استان هاى زنجان و اردبیل و آزربایجان شرقى و آزربایجان غربى) و بخشهاى جنوبى آزربایجان (بخشهاى ترک نشین و آزربایجانى استانهاى همدان٬ مرکزى٬ تهران و قم) است٬ متاسفانه در راستاى سیاستهاى یکسانسازى- فارسسازى٬ تجزیه ارضى آزربایجان و پاکسازى هویت آزربایجانى-ترکى و پس از براه انداختن جنگ زرگرى بین زنجان و قزوین٬ از استان زنجان-که خود باز در راستاى همین سیاستها- قبلا از دیگر استانهاى آزربایجانى جداشده بود- تجزیه و در قلب واحد ادارى-سیاسى نوى مستقیما به مرکز وابسته شده است.
🔻در قرن بیستم٫ و با آغاز سیاست همسان سازى قومى در ایران ضربه اى کارى بر حضور و هویت ترکى این بخش از آزربایجان وارد شده است. آخرین تغییرات در تقسیمات ادارى -سیاسى کشور که منجر به جدا شدن این استان از زنجان که خود قبلا از آزربایجان جدا گردیده بود تنها به تسریع نابودى زبان و هویت ترکهاى این استان آزربایجانى کمک نموده است.
🔻متاسفانه در فعالیتهاى مدنى٬ فرهنگى٬ اجتماعى و ملى ترکى-آزربایجانى حتى در نشریه هاى خبرى مطبوع و مجازى آزربایجانى به این بخش از آزربایجان٬ پایتخت دوم امپراتورى ترکى-آزربایجانى صفوى٬ توجه کافى معطوف نمیشود.
🔻هرچند در منطقه بندى فعلى کشور استان قزوین به همراه دیگر استانهاى آزربایجانى شرقى و غربى و اردبیل و زنجان در یک دسته قرار دارد٫ با اینهمه امید میرود که با درک و نهادینه شدن لزوم شناسایى و حفظ هویت٫ زبان٫ فرهنگ و یکپارچگى معنوى و فیزیکى اقوام در ایران٫ این استان آزربایجانى مانند گذشته (پس از انتزاع و ادغام مناطق فارس نشین استان به استانهاى همجوار فارس نشین) به ترکیب ایالت آزربایجان داخل گردد.
الموتلو✌️
بیزه قوشولون💪👇
https://telegram.me/joinchat/C400REBepZBR5ZT7xsSdEA
🗣 قزوین آزربایجان
👁🗨 @qazvinazerbaijan
- ۹۵/۰۹/۲۴
سلام. بنده رشته جامعه شناسی و مردم شناسی خوندم. قروینیها اصالتا فارس زبان هستند و بومی هاشون فارس هستند. ولی ترک زبانها از شهرهایی مثل زنجان وارد قزوین شدند.